( ! ) Notice: Undefined index: pageId in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/index.php on line 47
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0026416072{main}( ).../index.php:0

( ! ) Notice: Undefined index: link in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 41
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0026416072{main}( ).../index.php:0
20.0095547856breadcrumb( ).../index.php:47

( ! ) Notice: Undefined index: html in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 66
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0026416072{main}( ).../index.php:0
20.0095547856breadcrumb( ).../index.php:47
Naturalne kontra sztuczne - słodko-gorzka prawda o fruktozie - Kuźnia Społeczna. EcoTrendy
Kuźnia Społeczna Bank Żywności w Olsztynie

( ! ) Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php on line 5
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0026416072{main}( ).../index.php:0
20.0163667272include( '/home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php' ).../index.php:163
Naturalne kontra sztuczne - słodko-gorzka prawda o fruktozie

Naturalne kontra sztuczne - słodko-gorzka prawda o fruktozie
Panele dyskusyjne

18-09-2020 (Sala Stajenna)
11:00 - 14:00
dr Julia Jarosławska
udział bezpłatny (wymagana rejestracja)
Opis

Cukier staje się wiodącym składnikiem współczesnej diety. Oprócz słodyczy i deserów jest również dodawany do keczupu, produktów mlecznych, chleba, sosów sałatkowych, płatków śniadaniowych i wielu innych produktów spożywczych. Jakiej ilości cukru nie powinniśmy przekraczać w naszej codziennej diecie? Czy cukier cukrowi jest równy? Fruktoza jest cukrem prostym, który naturalnie występuje w owocach, niektórych warzywach i w miodzie. Jednak większość fruktozy spożywanej w naszej diecie pochodzi z sacharozy, czyli zwykłego cukru stołowego oraz popularnej substancji słodzących: syropu glukozowo-fruktozowego. W trakcie wystąpienia będzie można dowiedzieć się czym grozi spożywanie fruktozy w nadmiarze i jak może wpływać na nasz mózg i jego funkcjonowanie.

Prowadzący
dr Julia Jarosławska
dr Julia Jarosławska

Adiunkt w Zakładzie Biologicznych Funkcji Żywności w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. W badaniach stara się wyjaśnić jakie mechanizmy w  ośrodkowym układzie nerwowym regulują procesy poboru pokarmu i spalania zgromadzonych rezerw energetycznych w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania organizmu na energię.

 

 

Weź udział

Sprawdź całą agendę