( ! ) Notice: Undefined index: pageId in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/index.php on line 47
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0009362288{main}( ).../index.php:0

( ! ) Notice: Undefined index: link in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 41
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0009362288{main}( ).../index.php:0
20.0031417464breadcrumb( ).../index.php:47

( ! ) Notice: Undefined index: html in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 66
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0009362288{main}( ).../index.php:0
20.0031417464breadcrumb( ).../index.php:47
W poszukiwaniu równowagi - kuchnia zero waste. Czy jesteśmy marnotrawcami? - Kuźnia Społeczna. EcoTrendy
Kuźnia Społeczna Bank Żywności w Olsztynie

( ! ) Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php on line 5
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0009362288{main}( ).../index.php:0
20.0046494720include( '/home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php' ).../index.php:163
W poszukiwaniu równowagi - kuchnia zero waste. Czy jesteśmy marnotrawcami?

W poszukiwaniu równowagi - kuchnia zero waste. Czy jesteśmy marnotrawcami?
Panele dyskusyjne

22-09-2019 (Sala Stajenna)
14:00 - 15:30
Marek Borowski
udział bezpłatny (wymagana rejestracja)
Opis

Co wyrzucamy jedząc jabłko, czy pestka awokado jest jadalna?Badania Europejskie mówią, że  za 53% strat odpowiadają konsumenci. Czy robimy za duże zakupy, a może nie potrafimy wykorzystać zakupionej żywności. Co jest jadalne, a co nie?  Jak prowadzić swoje gospodarstwo domowe, aby smacznie i zdrowo przyrządzić potrawy i wykorzystać to co kupiliśmy. O poszukiwaniu równowagi i kuchni zero waste.

W panelu dyskusujnym wezmą udział:

Jagna Niedzielska

Kucharka, doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu zero waste w kulinariach. Studiowała prawo, ale wybrała gotowanie, ponieważ było bliższe jej sercu. Wychowała się w domu, w którym ograniczano marnowanie żywności do minimum – starannie planowano zakupy, korzystano z domowych zapasów i przetworów, kompostowano odpadki. Te umiejętności przydały się jej, gdy otworzyła własne bistro Tygiel i firmę cateringową. Jagna prowadzi liczne warsztaty, promujące ideę niemarnowania żywności – m.in. w warszawskim studiu Cook Up. Odbyła staż w pionierskich restauracjach zero waste - Silo w Brighton oraz w Nolla w Helsinkach. Autorka książki „Bez resztek. Kuchnia Zero Waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. Prowadzi program “Bez reszty. Kuchnia zero waste”  oraz  współprowadząca program „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +

Marta Sapała

Dziennikarka, pisarka, interesuje się tematami dotyczącymi ekologii i odpowiedzialnej konsumpcji, pisze o codzienności, zarówno w ujęciu indywidualnym, jak i systemowym. Współpracuje m.in. z „Polityką", „Zwierciadłem” i "Dwutygodnikiem". Autorka bestsellera „Mniej intymny portret zakupowy Polaków”. Jej najnowsza książka poświęcona traktowaniu jedzenia „Na marne”, ukazała się w czerwcu 2019 r.

Kuba Korczak

Szef kuchni, organizator wydarzeń kulinarnych, warsztatów, szkoleń dla gastronomii z tematyki zero waste, której jest promotorem. Zaangażowany w promocję regionalnych polskich smaków oraz edukację odpowiedzialnych postaw konsumenckich. Właściciel firmy cateringowej, inicjator unikatowej plenerowej przestrzeni eventowej o charakterze zero waste - projektu RAJ - łąki do wynajęcia.

Prowadzący
Marek Borowski
Marek Borowski

Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. W 2000 roku zainicjował powstanie Banku Żywności w Olsztynie, którego prezesem jest do dziś.

W ciągu dwóch dekad z małej organizacji przekształcił ją w instytucję zatrudniającą 40 osób, posiadającą rozległe magazyny, własne ciężarówki i samochody dostawcze. Inicjator licznych działań społecznych, ma koncie wiele nagród i statuetek m.in. Nagrodę Obywatelską 25-lecia Samorządności od Prezydenta RP.

Dzięki jego zaangażowaniu wprowadzono w Polsce zmiany prawno-podatkowe, które ułatwiają przekazywanie żywności dla organizacji pozarządowych - darujący żywność nie muszą naliczać podatku VAT.

Przyczynił się także do wprowadzenia przez sejm lipcowej ustawy, przeciwdziałającej marnowaniu żywności.

 

 

Weź udział

Sprawdź całą agendę