( ! ) Notice: Undefined index: pageId in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/index.php on line 47 | ||||
---|---|---|---|---|
Call Stack | ||||
# | Time | Memory | Function | Location |
1 | 0.0020 | 416272 | {main}( ) | .../index.php:0 |
( ! ) Notice: Undefined index: link in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 41 | ||||
---|---|---|---|---|
Call Stack | ||||
# | Time | Memory | Function | Location |
1 | 0.0020 | 416272 | {main}( ) | .../index.php:0 |
2 | 0.0099 | 548232 | breadcrumb( ) | .../index.php:47 |
( ! ) Notice: Undefined index: html in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 66 | ||||
---|---|---|---|---|
Call Stack | ||||
# | Time | Memory | Function | Location |
1 | 0.0020 | 416272 | {main}( ) | .../index.php:0 |
2 | 0.0099 | 548232 | breadcrumb( ) | .../index.php:47 |
( ! ) Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php on line 5 | ||||
---|---|---|---|---|
Call Stack | ||||
# | Time | Memory | Function | Location |
1 | 0.0020 | 416272 | {main}( ) | .../index.php:0 |
2 | 0.0191 | 667648 | include( '/home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php' ) | .../index.php:163 |
Każdego roku przeciętny Europejczyk wyrzuca 16 ton śmieci. Ponieważ tylko 40 proc. odpadów nadaje się do recyklingu, wysypiska stają się coraz większe i zatruwają naszą planetę. Od zmarnowanego jedzenia, po plastikowe opakowania - kuchnia jest największym źródłem śmieci w naszym domu. Prowadząc nasze domowe kuchnie zgodnie z zasadami zero waste, kupując lokalnie i z głową, dbamy o zdrowie, środowisko i domowy budżet. Podczas warsztatów przedstawimy przepisy, które podpowiedzą jakie produkty wybierać na co dzień, jak je przechowywać i jak w szybki sposób przygotować z nich coś pysznego tak, by niczego nie zmarnować. Czy wiesz, że możesz na przykład użyć skórki pomarańczowej do odpędzania komarów? A obierki po ziemniakach w łatwy sposób przerobić na chipsy? Te i inne innowatorskie patenty poznacie podczas warsztatów z najbardziej znaną w Polsce propagatorką zero waste.
Kucharka, doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu zero waste w kulinariach.
Studiowała prawo, ale wybrała gotowanie, ponieważ było bliższe jej sercu. Wychowała się w domu, w którym ograniczano marnowanie żywności do minimum – starannie planowano zakupy, korzystano z domowych zapasów i przetworów, kompostowano odpadki. Te umiejętności przydały się jej, gdy otworzyła własne bistro Tygiel i firmę cateringową.
Jagna prowadzi liczne warsztaty, promujące ideę niemarnowania żywności – m.in. w warszawskim studiu Cook Up. Odbyła staż w pionierskich restauracjach zero waste - Silo w Brighton oraz w Nolla w Helsinkach. Autorka książki „Bez resztek. Kuchnia Zero Waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.
Prowadzi program “Kuchnia bez resztek” oraz współprowadząca program „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +.
Fot. Michał Przeździk Buczkowski/Budzik Studio