( ! ) Notice: Undefined index: pageId in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/index.php on line 47
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0016415200{main}( ).../index.php:0

( ! ) Notice: Undefined index: link in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 41
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0016415200{main}( ).../index.php:0
20.0060546744breadcrumb( ).../index.php:47

( ! ) Notice: Undefined index: html in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 66
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0016415200{main}( ).../index.php:0
20.0060546744breadcrumb( ).../index.php:47
Fakty i mity na temat marnowania jedzenia - Kuźnia Społeczna. EcoTrendy
Kuźnia Społeczna Bank Żywności w Olsztynie

( ! ) Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php on line 5
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0016415200{main}( ).../index.php:0
20.0096666088include( '/home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php' ).../index.php:163
Fakty i mity na temat marnowania jedzenia

Fakty i mity na temat marnowania jedzenia
Panele dyskusyjne

21-09-2019 (Sala Stajenna)
12:00 - 13:30
Marek Borowski
udział bezpłatny (wymagana rejestracja)
Opis

Jak wskazują badania na całym świecie do śmietnika trafia 1,3 miliarda ton żywności, w Polsce - 9 mln ton rocznie. Gdzie marnuje się najwięcej? Rolnictwo, produkcja, sprzedaż, czy w naszych domach? Nie tylko domowe resztki są składową tej statystyki. Pokutują warunki wprowadzania warzyw i owoców na rynek. Banan musi być odpowiednio zakrzywiony, w określonym rozmiarze. Ziemniak nie może mieć plamki, ponieważ hurtownik od rolnika go nie kupi. Podobna historia dotyczy niemal każdego produktu rolnego, który widzimy w sklepie. A co z resztą? Staje się niepotrzebnym odpadem. Niemarnowanie zaczyna się od świadomości, ile zasobów potrzeba do wyhodowania jedzenia lądującego na naszych talerzach.

W panelu dyskusyjnym weźmie udział: 

Jagna Niedzielska

Kucharka, doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu zero waste w kulinariach. Studiowała prawo, ale wybrała gotowanie, ponieważ było bliższe jej sercu. Wychowała się w domu, w którym ograniczano marnowanie żywności do minimum – starannie planowano zakupy, korzystano z domowych zapasów i przetworów, kompostowano odpadki. Te umiejętności przydały się jej, gdy otworzyła własne bistro Tygiel i firmę cateringową. Jagna prowadzi liczne warsztaty, promujące ideę niemarnowania żywności – m.in. w warszawskim studiu Cook Up. Odbyła staż w pionierskich restauracjach zero waste - Silo w Brighton oraz w Nolla w Helsinkach. Autorka książki „Bez resztek. Kuchnia Zero Waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. Prowadzi program “Bez reszty. Kuchnia zero waste”  oraz  współprowadząca program „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +.

 

 

Prowadzący
Marek Borowski
Marek Borowski

Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. W 2000 roku zainicjował powstanie Banku Żywności w Olsztynie, którego prezesem jest do dziś.

W ciągu dwóch dekad z małej organizacji przekształcił ją w instytucję zatrudniającą 40 osób, posiadającą rozległe magazyny, własne ciężarówki i samochody dostawcze. Inicjator licznych działań społecznych, ma koncie wiele nagród i statuetek m.in. Nagrodę Obywatelską 25-lecia Samorządności od Prezydenta RP.

Dzięki jego zaangażowaniu wprowadzono w Polsce zmiany prawno-podatkowe, które ułatwiają przekazywanie żywności dla organizacji pozarządowych - darujący żywność nie muszą naliczać podatku VAT.

Przyczynił się także do wprowadzenia przez sejm lipcowej ustawy, przeciwdziałającej marnowaniu żywności.

 

 

Weź udział

Sprawdź całą agendę