( ! ) Notice: Undefined index: pageId in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/index.php on line 47 | ||||
---|---|---|---|---|
Call Stack | ||||
# | Time | Memory | Function | Location |
1 | 0.0016 | 415200 | {main}( ) | .../index.php:0 |
( ! ) Notice: Undefined index: link in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 41 | ||||
---|---|---|---|---|
Call Stack | ||||
# | Time | Memory | Function | Location |
1 | 0.0016 | 415200 | {main}( ) | .../index.php:0 |
2 | 0.0060 | 546744 | breadcrumb( ) | .../index.php:47 |
( ! ) Notice: Undefined index: html in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 66 | ||||
---|---|---|---|---|
Call Stack | ||||
# | Time | Memory | Function | Location |
1 | 0.0016 | 415200 | {main}( ) | .../index.php:0 |
2 | 0.0060 | 546744 | breadcrumb( ) | .../index.php:47 |
( ! ) Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php on line 5 | ||||
---|---|---|---|---|
Call Stack | ||||
# | Time | Memory | Function | Location |
1 | 0.0016 | 415200 | {main}( ) | .../index.php:0 |
2 | 0.0096 | 666088 | include( '/home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php' ) | .../index.php:163 |
Jak wskazują badania na całym świecie do śmietnika trafia 1,3 miliarda ton żywności, w Polsce - 9 mln ton rocznie. Gdzie marnuje się najwięcej? Rolnictwo, produkcja, sprzedaż, czy w naszych domach? Nie tylko domowe resztki są składową tej statystyki. Pokutują warunki wprowadzania warzyw i owoców na rynek. Banan musi być odpowiednio zakrzywiony, w określonym rozmiarze. Ziemniak nie może mieć plamki, ponieważ hurtownik od rolnika go nie kupi. Podobna historia dotyczy niemal każdego produktu rolnego, który widzimy w sklepie. A co z resztą? Staje się niepotrzebnym odpadem. Niemarnowanie zaczyna się od świadomości, ile zasobów potrzeba do wyhodowania jedzenia lądującego na naszych talerzach.
W panelu dyskusyjnym weźmie udział:
Jagna Niedzielska
Kucharka, doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu zero waste w kulinariach. Studiowała prawo, ale wybrała gotowanie, ponieważ było bliższe jej sercu. Wychowała się w domu, w którym ograniczano marnowanie żywności do minimum – starannie planowano zakupy, korzystano z domowych zapasów i przetworów, kompostowano odpadki. Te umiejętności przydały się jej, gdy otworzyła własne bistro Tygiel i firmę cateringową. Jagna prowadzi liczne warsztaty, promujące ideę niemarnowania żywności – m.in. w warszawskim studiu Cook Up. Odbyła staż w pionierskich restauracjach zero waste - Silo w Brighton oraz w Nolla w Helsinkach. Autorka książki „Bez resztek. Kuchnia Zero Waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. Prowadzi program “Bez reszty. Kuchnia zero waste” oraz współprowadząca program „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +.
Prezes Federacji Polskich Banków Żywności. W 2000 roku zainicjował powstanie Banku Żywności w Olsztynie, którego prezesem jest do dziś.
W ciągu dwóch dekad z małej organizacji przekształcił ją w instytucję zatrudniającą 40 osób, posiadającą rozległe magazyny, własne ciężarówki i samochody dostawcze. Inicjator licznych działań społecznych, ma koncie wiele nagród i statuetek m.in. Nagrodę Obywatelską 25-lecia Samorządności od Prezydenta RP.
Dzięki jego zaangażowaniu wprowadzono w Polsce zmiany prawno-podatkowe, które ułatwiają przekazywanie żywności dla organizacji pozarządowych - darujący żywność nie muszą naliczać podatku VAT.
Przyczynił się także do wprowadzenia przez sejm lipcowej ustawy, przeciwdziałającej marnowaniu żywności.