( ! ) Notice: Undefined index: pageId in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/index.php on line 47
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0025416400{main}( ).../index.php:0

( ! ) Notice: Undefined index: link in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 41
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0025416400{main}( ).../index.php:0
20.0111548360breadcrumb( ).../index.php:47

( ! ) Notice: Undefined index: html in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/functions.php on line 66
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0025416400{main}( ).../index.php:0
20.0111548360breadcrumb( ).../index.php:47
Jesteś tym, co jesz. Jasne i ciemne strony odżywiania. Spotkanie z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN - Kuźnia Społeczna. EcoTrendy
Kuźnia Społeczna Bank Żywności w Olsztynie

( ! ) Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php on line 5
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0025416400{main}( ).../index.php:0
20.0160667776include( '/home/kuznia/domains/kuzniaspoleczna.pl/public_html/eco-trendy/wydarzenie.php' ).../index.php:163
Jesteś tym, co jesz. Jasne i ciemne strony odżywiania. Spotkanie z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

Jesteś tym, co jesz. Jasne i ciemne strony odżywiania. Spotkanie z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Panele dyskusyjne

21-09-2019 (Sala Stalowa)
12:00 - 13:30
Monika M. Kaczmarek
udział bezpłatny (wymagana rejestracja)
Opis

Programowanie  żywieniowe

Czy nasze nawyki żywieniowe wpływają na zdrowie przyszłych pokoleń? Czy możemy programować rozwój naszych dzieci? Zachwianie równowagi żywieniowej na wczesnych etapach życia, zarówno przed, jak i po porodzie, może programować rozwój, metabolizm i zdrowie człowieka na przyszłość. To my rodzice pomagamy rozwijać i utrzymać prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci.

Dieta bezglutenowa – nie twój wybór

Rynek żywności bezglutenowej stał się jednym z najlepiej prosperujących rynków żywności i napojów. Dlaczego? Ponieważ nie tylko osoby cierpiące z powodu nietolerancji glutenu przechodzą na dietę i kupują produkty bezglutenowe. Czym może skutkować taka dieta i kiedy powinniśmy z niej korzystać?

Słodko-gorzka prawda o fruktozie

Cukier staje się wiodącym składnikiem współczesnej diety. Oprócz słodyczy i deserów jest również dodawany do keczupu, produktów mlecznych, chleba, sosów sałatkowych, płatków śniadaniowych i wielu innych produktów spożywczych. W trakcie wystąpienia będzie można dowiedzieć się czym grozi spożywanie fruktozy w nadmiarze i jak może wpływać na nasz mózg i jego funkcjonowanie.

 

W panelu dyskusyjnym wezmą udział: 

Dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak



Biolog specjalizujący się w biochemii żywności, adiunkt w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Od ponad 12 lat prowadzi badania nad poprawą jakości oraz wartości odżywczej produktów żywnościowych specjalnego przeznaczenia, głównie przeznaczonej dla pacjentów z nietolerancją glutenu. W swoich badaniach stosuje składniki tradycyjne oraz innowacyjne surowce pochodzenia roślinnego.

Dr Julia Jarosławska

Adiunkt w Zakładzie Biologicznych Funkcji Żywności w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. W badaniach stara się wyjaśnić jakie mechanizmy w  ośrodkowym układzie nerwowym regulują procesy poboru pokarmu i spalania zgromadzonych rezerw energetycznych w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania organizmu na energię.

 

Prowadzący
Monika M. Kaczmarek
Monika M. Kaczmarek

Profesor nadzwyczajny w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, gdzie od 2011 roku prowadzi Laboratorium Biologii Molekularnej. Ma wszechstronne zainteresowania badawcze, które obecnie skupiają się na poznaniu molekularnych mechanizmów interakcji zarodek–matka podczas wczesnej ciąży oraz programowania żywieniowego funkcji rozrodczych w ujęciu wielopokoleniowym. 

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie to interdyscyplinarny ośrodek badawczy, którego misją jest wyjaśnianie mechanizmów oddziaływania środowiska, w tym żywności, na jakość życia człowieka i dobrostan zwierząt. Instytut prowadzi badania podstawowe i aplikacyjne w obszarze żywności i żywienia, biologii rozrodu oraz zdrowia człowieka. Posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW) oraz wiodącą pozycję wśród jednostek naukowych w Polsce, doceniany zarówno na arenie krajowej jak i europejskiej. Instytut jest członkiem międzynarodowej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności – EIT Food, skupiającej uniwersytety i ośrodki badawcze z czołowych pozycji rankingów naukowych oraz największe potęgi biznesowe, które dążą do podniesienia innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Europie. Od 2016 roku w strukturach Instytutu działa też znana z hodowli konika polskiego oraz rodzimych ras bydła Stacja Badawcza PAN w Popielnie.

 

 

 

brak miejsc
sprawdź wkrótce czy się nie zwolniły

zapraszamy do Stref Otwartych

Sprawdź całą agendę