Programowanie żywieniowe
Czy nasze nawyki żywieniowe wpływają na zdrowie przyszłych pokoleń? Czy możemy programować rozwój naszych dzieci? Zachwianie równowagi żywieniowej na wczesnych etapach życia, zarówno przed, jak i po porodzie, może programować rozwój, metabolizm i zdrowie człowieka na przyszłość. To my rodzice pomagamy rozwijać i utrzymać prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci.
Dieta bezglutenowa – nie twój wybór
Rynek żywności bezglutenowej stał się jednym z najlepiej prosperujących rynków żywności i napojów. Dlaczego? Ponieważ nie tylko osoby cierpiące z powodu nietolerancji glutenu przechodzą na dietę i kupują produkty bezglutenowe. Czym może skutkować taka dieta i kiedy powinniśmy z niej korzystać?
Słodko-gorzka prawda o fruktozie
Cukier staje się wiodącym składnikiem współczesnej diety. Oprócz słodyczy i deserów jest również dodawany do keczupu, produktów mlecznych, chleba, sosów sałatkowych, płatków śniadaniowych i wielu innych produktów spożywczych. W trakcie wystąpienia będzie można dowiedzieć się czym grozi spożywanie fruktozy w nadmiarze i jak może wpływać na nasz mózg i jego funkcjonowanie.
W panelu dyskusyjnym wezmą udział:
Dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak
Biolog specjalizujący się w biochemii żywności, adiunkt w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Od ponad 12 lat prowadzi badania nad poprawą jakości oraz wartości odżywczej produktów żywnościowych specjalnego przeznaczenia, głównie przeznaczonej dla pacjentów z nietolerancją glutenu. W swoich badaniach stosuje składniki tradycyjne oraz innowacyjne surowce pochodzenia roślinnego.
Dr Julia Jarosławska
Adiunkt w Zakładzie Biologicznych Funkcji Żywności w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. W badaniach stara się wyjaśnić jakie mechanizmy w ośrodkowym układzie nerwowym regulują procesy poboru pokarmu i spalania zgromadzonych rezerw energetycznych w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania organizmu na energię.
Profesor nadzwyczajny w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, gdzie od 2011 roku prowadzi Laboratorium Biologii Molekularnej. Ma wszechstronne zainteresowania badawcze, które obecnie skupiają się na poznaniu molekularnych mechanizmów interakcji zarodek–matka podczas wczesnej ciąży oraz programowania żywieniowego funkcji rozrodczych w ujęciu wielopokoleniowym.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie to interdyscyplinarny ośrodek badawczy, którego misją jest wyjaśnianie mechanizmów oddziaływania środowiska, w tym żywności, na jakość życia człowieka i dobrostan zwierząt. Instytut prowadzi badania podstawowe i aplikacyjne w obszarze żywności i żywienia, biologii rozrodu oraz zdrowia człowieka. Posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego (KNOW) oraz wiodącą pozycję wśród jednostek naukowych w Polsce, doceniany zarówno na arenie krajowej jak i europejskiej. Instytut jest członkiem międzynarodowej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności – EIT Food, skupiającej uniwersytety i ośrodki badawcze z czołowych pozycji rankingów naukowych oraz największe potęgi biznesowe, które dążą do podniesienia innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Europie. Od 2016 roku w strukturach Instytutu działa też znana z hodowli konika polskiego oraz rodzimych ras bydła Stacja Badawcza PAN w Popielnie.