O produktach lokalnych, ich wpływie na środowisko i nasze portfele, będzie mowa podczas wykładu i debaty z udziałem Jagny Niedzielskiej. Propagatorka kuchni zero waste i zaproszeni goście poruszą aspekty ekonomiczne i ekologiczne, które przemawiają za tym, aby sięgać po produkty i wyroby z regionalnych gospodarstw, przetwórni. To gwarancja nie tylko niższego śladu węglowego, mniejszej ilości konserwantów w żywności, ale przede wszystkim możliwość spotkania z dostawcami i pozyskanie informacji z pierwszej reki.
- Nie ma nic lepszego niż bezpośredni kontakt producenta z konsumentem - zapewnia Jagna. - Lokalne rynki i targi żywności pozwalają zminimalizować łańcuch dostaw, stworzyć szerszą ofertę dla kupujących, zyskać wsparcie w promocji produktów. Wiarygodność produktu ma coraz większe znaczenie na rynku zdominowanym przez duże korporacje i sieci. Wzrasta nasza świadomość i potrzeba korzystania z tego co świeże, sezonowe, zdrowe, tworzone z pasją i przede wszystkim w przejrzysty sposób. Lokalne kooperatywy, grupy producentów to również szansa na sprzedaż hurtową dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na sprzedaż detaliczną.