To, co dziś nazywamy zero waste, kiedyś nazywało się gospodarnością. Jego założenia można streścić w pięciu zasadach: ogranicz konsumpcję zbędnych produktów i zrezygnuj z tych, które zostały wytworzone ze szkodą dla środowiska, wykorzystaj ponownie, nadaj drugie życie nieużywanym przedmiotom, recyklinguj, a odpady organiczne kompostuj. Podczas spotkania nauczycie się jak planować zakupy, a także jak kupować i przechowywać żywność. Poznacie również sposoby minimalizowania strat w kuchni, a prowadząca opowie jak kompostować to, co zostało. Bo o sukcesie w kuchni decyduje nie przepis czy użyty sprzęt, ale wiedza o produkcie, którego chce się użyć. Dzięki poradom każdy może uczynić swoją kuchnię bardziej ekonomiczną i przyjazną środowisku, stać się konsumentem świadomym.
Kucharka, doradca kulinarny, miłośniczka i propagatorka nurtu zero waste w kulinariach.
Studiowała prawo, ale wybrała gotowanie, ponieważ było bliższe jej sercu. Wychowała się w domu, w którym ograniczano marnowanie żywności do minimum – starannie planowano zakupy, korzystano z domowych zapasów i przetworów, kompostowano odpadki. Te umiejętności przydały się jej, gdy otworzyła własne bistro Tygiel i firmę cateringową.
Jagna prowadzi liczne warsztaty, promujące ideę niemarnowania żywności – m.in. w warszawskim studiu Cook Up. Odbyła staż w pionierskich restauracjach zero waste - Silo w Brighton oraz w Nolla w Helsinkach. Autorka książki „Bez resztek. Kuchnia Zero Waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.
Prowadzi program “Kuchnia bez resztek” oraz współprowadząca program „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +.
Fot. Michał Przeździk Buczkowski/Budzik Studio